Een HSB-wand

pexels-la-miko-3616740

HSB-wand is een houtskeletbouw die gemaakt is van hout, en bestaat uit open draagconstructies. Het zijn dus eigenlijk open houten frames, die kunnen worden opgevuld met isolatiemateriaal. Hierbij is het belangrijk dat er dampopen folie wordt gebruikt, waardoor het ademend materiaal wordt. Dit voorkomt eventuele schimmel en rottingsproblemen door het intrekken van damp en vocht.  Dit materiaal wordt aan de binnen en buitenzijde geplaatst. Hierdoor ademt deze folie en kan het damp en vocht doorlaten. Een HSB-wand wordt Meestal prefab, dus kant-en-klaar geleverd. Bij prefab woningen wordt er gebruikt gemaakt van HSB-wanden, omdat deze op een locatie worden gemaakt, en daarna in elkaar worden gezet op de constructie. 

De isolatie van de wanden

Omdat houtskeletbouw geen spouwmuren heeft, worden de binnenwanden net als buitenmuren gebouwd. Een HBS-binnenwand en buitenmuur worden bestaan allebei uit open draagconstructies. Ook de isolatie gaat op hetzelfde manier. Dit kan met verschillende soorten materialen, en de afwerking van beide muren is ook anders. Een buitenmuur krijgt Meestal een gevelbekleding en een hbs wand krijgt Meestal gipsplaten. Omdat hout niet goed bestendig is tegen vocht, moet er een goed isolatiemateriaal worden gekozen. Dit wordt dan samen met de dampopenfolie geplaatst aan de buitenzijde van de woning. Hierdoor kan er geen vocht intrekken in het hout. Deze materialen kunnen bijvoorbeeld glaswol of steenwol zijn.

De laatste afwerkingen van de HSB-wanden

Aan de buitenkant van de HSB-wand kun je ook nog eventueel ventilatieroosters monteren. Daarna worden de laatste afwerkingen gedaan, bijvoorbeeld gevelbekleding. Aan binnenkant van de wand moet nog wel een installatiewand gemonteerd worden voor de leidingen. De voegen worden gevuld en daarna kan het worden afgewerkt met gipsplaat. De binnenwanden van een houtskeletbouw bestaan dus uit het houten geraamte en de gipsplaat bekleed met gipskartonplaat. Deze gipsplaat zorgt voor een strakke vormgeving van het huis. Al deze handelingen worden gedaan op een bouwlocatie. Er wordt ook nog gecontroleerd of het brandveilig is. Er kunnen nog eventueel aanpassingen worden gedaan aan je wensen en voorkeuren.