Gebruik je opslagruimte optimaal met magazijn stellingen

Je magazijnruimte optimaal benutten, is een hele puzzel. Het is echter van groot belang, want die ruimte kost geld. Bovendien moet je efficiënt in je magazijn kunnen werken. Dat bereik je onder meer met magazijn stellingen. Dan kan je namelijk de hoogte in en hoef je niet alle goederen op de grond te plaatsen. Er bestaan veel soorten van die stellingen. Afhankelijk van wat je wilt opslaan, kies je de passende soorten. Veranderen die goederen vaak van vorm, dan kies je voor stellingen die breder inzetbaar zijn. We hadden het al over het efficiënt kunnen werken. Dan kijk je ook in welke vorm de goederen worden aangeleverd en hoe ze het magazijn weer verlaten.

Soorten magazijn stellingen

In de vorige paragraaf merkten we al op, dat er veel soorten magazijn stellingen bestaan. We noemen er hier een aantal:

 • Palletstelling
  Pallets worden veel gebruikt voor het vervoer en opslag van goederen. De maten zijn gestandaardiseerd en de palletstelling is daarom een tamelijk simpele stelling.
 • Draagarmstelling
  De draagarmen van deze stelling worden gebruikt om lange goederen op te leggen zoals buizen en houtplaten.
 • Legbordstelling
  In deze stelling worden de goederen op borden geplaatst. Deze stelling is meestal niet bedoeld voor zware goederen.
 • Breedvakstelling
  In deze stelling kan je vele goederen naast elkaar plaatsen en blijft de opslag overzichtelijk.
 • Grootvakstelling
  Deze stellingen is voor goederen die groot van omvang zijn. Ze kunnen daarom veel gewicht aan.

Hulpmiddelen

Met hulpmiddelen bedoelen we hier de middelen die worden gebruikt om de goederen in de stelling te krijgen, eruit te halen en in het magazijn te verplaatsen. Praten we bijvoorbeeld over goederen op pallets, dan kan een palletwagen worden gebruikt. Een andere mogelijk is een vorkheftruck. Als je hoge stellingen hebt, dan zal de keuze normaliter op de laatste vallen. Je hebt magazijnwagens in vele soorten, die ook voor het verzamelen van bestellingen (order picking) worden gebruikt.