Sedum dak
Sedum dak – Een korte inleiding tot de Nederlandse nederzetting
Sedum dak, of Sdevenza zoals het ook wordt genoemd, is een afgelegen vissersdorpje in Maleisië. Het ligt in een afgelegen gebied waar geen wegen zijn en het enige vervoermiddel per vliegtuig of boot is. Het meest populaire vervoermiddel is een motortaxi, die langs de twee hoofdwegen van de stad rijdt, namelijk de oost- en westkust. De snelheidslimiet in de autosportgebieden is 120 kilometer per uur. Sedumdak heeft een zeer lange geschiedenis als handelspost die zich uitstrekt van de prehistorie tot de komst van de Nederlanders. De Nederlandse handelaren brachten enkele van de oudste goederen van het Maleis mee, namelijk ijzer, koper en andere metaalwerken.
Britse kolonialisten
De Britse kolonialisten brachten een deel van hun eigen goederen mee in de vorm van stoffen en de lokale bevolking gebruikte ze om kleding te maken. Dit waren lokaal geproduceerde stoffen en de Nederlanders maakten hun eigen hoeden, kettingen, ringen, armbanden en verschillende koperen sieraden die erg populair werden onder de lokale bevolking. De Britten besloten daarom de naam van Sedumdak te veranderen in Op de Zomer (de naam die later Sedumdak werd). Maar dat veranderden ze al snel in Op de Smet en uiteindelijk in Opdes Smet. De naam van de stad blijft hetzelfde, Sedumdak maar aangezien het een nieuwe naam voor een stad is, werd de nieuwe naam van de stad veranderd in Op de Smet, oftewel de plaats waar Smet woont terwijl Op De Vegetatie Sedum dak werd.
De Maleisiërs
De Maleisiërs waren op dat moment erg geïrriteerd en beschouwden deze hele aflevering als een belediging. Maar de Britse regering had zich gerealiseerd dat deze twee steden deel uitmaakten van Malaya en daarom droeg het de naam van de twee steden. De twee steden zijn nog steeds nauw met elkaar verbonden door de lokale gemeenschappen in een vriendschappelijke relatie, ondanks het feit dat de naam is veranderd. Zelfs vandaag de dag is de Nederlandse invloed nog steeds sterk voelbaar in de namen van de plaatsen.