Waar in de ruimte zet je een luchtreiniger?

luchtreiniger

Het is belangrijk om de luchtreiniger op een goede manier in de ruimte te plaatsen, zodat de luchtreiniger zo effectief mogelijk zijn werk kan doen. Het is belangrijk om de luchtreiniger minimaal 20 cm van de muur of van andere objecten af te plaatsen. Echter is de luchtreiniger plaatsen achter, in of onder een meubel ook niet het handigste om te doen, wanneer de luchtreiniger zo effectief mogelijk gebruikt moet worden. Bovendien is het ook verstandig om de luchtreiniger ook niet in een hoekje of achter een muurtje te zetten. Plaats de luchtreiniger het liefst zo centraal mogelijk voor het optimale resultaat. 

luchtreiniger

Wat is de functie van een HEPA filter in een luchtreiniger?

Het belangrijkste filter in een luchtreiniger is het HEPA filter. Het filtert verschillende deeltjes uit de lucht. Deeltjes zoals, huisstof, fijn stof, micro-organismen, allergenen, pollen en tonerstof worden door een HEPA filter uit de lucht gefilterd. Een goed HEPA filter zorgt er ook voor dat er geen micro-organismen kunnen overleven in het filter. Vandaar dat een goed HEPA filter noodzakelijk is in een luchtreiniger.  Meestal is de levensduur van een filter onder normale omstandigheden ongeveer een jaar, maar bij zware belasting wordt dit flink ingekort. Daarbij kan een voorfilter goed helpen, een voorfilter is een reinigbaar filter dat de grovere stofdeeltjes uit de lucht filtert voordat het de andere filters bereikt. 

Wat is de functie van een actieve kool filter in een luchtreiniger?

Een actieve kool filter in een luchtreiniger heeft als functie dat het gassen, vluchtige stoffen en geuren kan absorberen. Luchtreinigers van een hoge kwaliteit hebben vaak een actieve kool filter die actieve kool korrels bevat. Daar zijn ook eenvoudigere oplossingen voor, zoals matten filters waarop een pulp van actieve kool is gespoten of actieve kool vezels. Actieve kool is een stof die door extreme verhitting geactiveerd wordt en daardoor een open structuur heeft. De poriën in het materiaal zorgen ervoor dat een gram actieve kool een oppervlakte tot wel 2000 m² kan hebben.