Wat is duurzame houten gevelbekleding?

Duurzame houten gevelbekleding is niet alleen mooi; het heeft ook een goede isolerende werking! Je woning krijgt hierdoor een natuurlijke uitstraling én je bespaart hiermee op je energiekosten. Het voordeel van duurzame houten gevelbekleding is dat het steviger is langer meegaat en minder onderhoud nodig heeft.

Hoe herken je het?

Je herkent duurzame houten gevelbekleding aan het PEFC of het FSC® keurmerk. Dit laatstgenoemde kenmerk laat zijn de het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Hout met een van deze keurmerken is minder slecht voor het milieu. Tropische houtsoorten zijn harder en steviger en hebben een langere levensduur. Daarom zijn deze houtsoorten ook beter voor het milieu.

Minder onderhoud

Een ander voordeel van duurzame houten gevelbekleding is dat het minder onderhoud nodig heeft. Aangezien het hout langer meegaat, hoef je minder snel een stuk hout te vervangen. Daarbij heeft het ook geen extra bescherming nodig, omdat het van zichzelf al stevig genoeg is.

Hoe onderhoud je het?

Ook bij duurzame houten gevelbekleding ben je soms nog wel wat tijd kwijt aan het onderhoud. Zo zul je het zo nu en dan moeten ontmossen. Verder kan elk houtsoort in de loop der tijd gaan vergrijzen. Als je dit mooi vindt, hoef je hier niets aan te doen. Wil je dit liever niet? Dan kun je het hout het best hiertegen behandelen.

Schoonmaken

Ook bij duurzame houten gevelbekleding is het aan te raden om het voorzichtig schoon te maken. Gebruik dus geen hogedrukspuit, want dit kan het hout beschadigen. Je kunt het hout het beste schoonmaken met een sopje en een doek.