Welke look kies jij?

Woonkamers zijn er in allerlei soorten en maten. Zo heb je een houten woonkamer, een caravanwoonkamer, of een beton cire woonkamer. Een beton cire woonkamer is verreweg het duurst, maar ook tegelijkertijd het mooist. Een houten woonkamer doet vaak nogal kitscherig aan, al is het natuurlijk wel afhankelijk van wat voor soort hout je gebruikt. Met mooi eikenhout kan het best nog aardig worden, maar dat is vaak prijzig. Er is echter ook van dat jonge, geelachtige hout, dat veel mensen zouden omschrijven als Amerikaans. Ja, bij hout denk je natuurlijk meteen aan een veranda, wat niet echt een gebruikelijk onderdeel is van de woning in Nederland.

Verschillende stijlen

Een beton cire woonkamer heeft echter veel voordelen. Het is heel erg sterk materiaal dat niet snel kapot gaat of verrot – in tegenstelling tot het plastic en aluminium in een caravan; dat is eigenlijk meer een wegwerpwoning. Ook een houten huis met houten woonkamer kan sneller vergaan, vooral als het slecht onderhouden wordt. Dan kan het immers aangevreten worden door wormen of het kan gaan rotten of veel vochtplekken achterlaten. Een beton cire woonkamer daarentegen blijft lang mooi en is daarmee een zeer duurzame optie: het gaat vele tientallen jaren mee.

Milieu

Dat is natuurlijk een mooi argument, vooral in de huidige tijd: veel jonge mensen geven veel om het milieu. Waar eerdere generaties konden aanschoppen tegen het kapitalisme of tegen de stijve normen en waarden of tegen de preutsheid, heeft de huidige generatie alleen nog het individualisme en het niet op waarde schatten van de natuur waar ze tegen kan fulmineren en wiens tegengestelden ze kan idealiseren. Er is dan ook een grote groep klimaatactivisten onder de generatie van millenials. Deze generatie zou in ieder geval blij zijn met een beton cire woonkamer, want dit is geen materiaal dat zomaar vuilnis wordt, in tegenstelling tot aluminium of hout. Voor hout moeten immers veel bomen gekapt worden.